Prof.univ.dr. Dumitru Otovescu: „Este necesar să revigorăm potențialul biologic al neamului și să sporim numărul populației.”

Dumitru Otovescu este prof. univ. dr. la Universitatea din Craiova, unde a pus bazele învățământului sociologic și a fost prodecan (2004-2008) și decan (2008-2012) al Facultății de Științe Sociale. A publicat 53 de cărți, dintre care 9 în calitate de autor unic, 9 în calitate de coordonator și 35 în calitate de coordonator și coautor. Este inițiatorul, coordonatorul și coautor al primului Tratat de Sociologie Generală din România, având drept colaboratori cei mai importanți sociologi din Franța, SUA, Canada și, desigur, România. Dintre aceștia, îi menționăm pe Immanuel Wallerstein, Daniel Chirot și Raymond Boudon. A obținut premiul Dimitrie Gusti al Academiei Române pentru lucrarea Sociologie generală. În calitate de conducător de doctorat, a îndrumat pregătirea a peste 65 de tineri, care au obținut titlul științific de doctor în Sociologie, atât din România, cât și din SUA, Algeria, Camerun, Togo, Albania etc.

Rep: Ce credeți că ar trebui făcut în țara noastră, astfel încât lucrurile să meargă bine și lumea să fie mulțumită de felul în care trăiește?

D.O: Cred ca este necesară, in mod prioritar, o asumare programatică, de către Parlament și Guvern, a următoarelor responsabilități:

Fixarea ca obiective naționale, fundamentale și de lunga durată:

  • transformarea României într-o societate capitalistă prosperă;
  • regenerarea biologică, morală și spirituală a poporului român.

Rep: Cum putem materializa aceste obiective, domnule profesor?

D.O: Pentru a realiza aceste obiective, cred ca am avea nevoie de următoarele mijloace:

  • economie de piață competitivă;
  • un învățământ de performanță (bazat pe programe și structuri organizatorice stabile);
  • asigurarea protecției sănătății populației (îndeosebi prin aplicarea modelului de prevenție medicală);
  • dezvoltarea cercetărilor medicale (cu prioritate a celor din domeniile medical și  farmaceutic) și valorificarea de către stat a unor invenții românești premiate la saloanele internaționale.

Pe termen scurt, mediu și lung trebuie stabilite unele proiecte de țară. Scopul lor este să mobilizeze și să unifice energiile naționale (acum dezbinate și risipite în conflicte inutile si haotice).

Rep: Știm că o problemă serioasă, cu care se confruntă țara noastră este reprezentată de declinul demografic. Ce putem face pentru a contracara aceste efecte?

D.O: În primul rând, este necesar să revigorăm potențialului biologic al neamului și să sporim numărul populației, prin măsuri de:

  • stimulare a natalității pe o perioadă de 20 de ani. Mijloace eficace: asigurarea de locuințe pentru tineri și acordarea de sprijin pentru creșterea copiilor (exemplu: 2000 de euro anual la primul copil, 3000 de euro la cel de-al doilea, 4000 de euro la cel de-al treilea etc până la vârsta majoratului ori până la angajarea în muncă);
  • diminuare a mortalității, prin îmbunătățirea calității vieții;
  • reconstrucție morală a societății, prin educație, muncă, solidaritate, patriotism și comportament civic.

De asemenea, guvernanții trebuie să demareze construirea unei rețele naționale de autostrăzi, astfel încât, pană în anul 2020, România să dispună de un număr dublu de kilometri de autostrăzi (acum având circa 800 km). S-ar crea, astfel, mii de locuri de muncă, iar beneficiile ulterioare ar fi uriașe.

Rep: Nu putem vorbi despre o reformare și înnoire a României, fără să luăm în calcul situația mediului rural.  Există o discrepanță între mediul urban și cel rural, care se confruntă cu îmbătrânirea populație, lipsa mijloacelor de trai și depopulare masivă. Ce este de făcut?

D.O.: Trebuie sa incurajăm repopularea unor sate și îmbunătățirea vieții în mediul rural, prin măsuri imediate și permanente, cum ar fi:

  • acordarea de teren gratuit, pentru a-și face casă, celor dornici să locuiască în satele depopulate și îmbătrânite;
  • înființarea de parcuri de utilaje agricole în fiecare reședință de comună, care să fie închiriate de proprietarii de terenuri;
  • acordarea de asistență de specialitate pentru cultivarea terenului (agronomi) ori creșterea animalelor (medic veterinar);
  • reînființarea dispensarelor medicale în reședința de comună (medic generalist, stomatolog etc.);
  • înființarea unor unități bancare pentru investiții în agricultură;
  • asfaltarea șoselelor principale și pietruirea drumurilor secundare;
  • introducerea rețelei de apă și canalizare;
  • introducerea unei rețele de irigații pentru terenurile agricole.

Rep: Cu toții ne-am lovit de birocrația excesivă, sau de interpretarea discreționară a unei legi. Ar putea fi soluționată această problemă?

D.O: Bineînțeles, se consideră imperioasă elaborarea unei legislații naționale unitare și coerente, de actualitate, compatibilă cu cea a celorlalte țări membre ale Uniunii Europene si bazată pe o serie de valori fundamentale ale omenirii, cum ar fi: dreptatea, adevărul, respectarea demnității umane etc. Desigur, când este vorba despre o țară, despre o societate cu multiple probleme și disfuncționalități, cum este cea a noastră, sunt multe de făcut, însă, în contextul de față, am  evidențiat, în mod sintetic, ceea ce am considerat că trebuie avut prioritar în vedere pentru a ne construi un viitor în funcție de așteptările prezente.

Lasă un răspuns

Facebook
YouTube
Instagram